Lägenheten är bostadsrättsägarens egendom. Tänk på att ha kvar din bostadsrättstilläggsförsäkring och hemförsäkring som skydd om något skulle hända i lägenheten. Har du kvar möbler i lägenheten är det extra viktigt med en hemförsäkring som skyddar vid skador. Också andrahandshyresgästen bör ha en hemförsäkring för sina saker och för att kunna ersätta dig för eventuella skador. Tala med era försäkringsbolag om vilket skydd ni har och behöver..
Innan ansökan godkänns skall ett skriftligt hyresavtal upprättas mellan bostadsrättsägaren och andrahandshyresgästen. Detta sker för din egen trygghets skull då muntliga avtal kan innebära att ni inte har samma tolkning av er överenskommelse, vilket kan leda till onödiga tvister. Det finns en del lagar som styr villkoren i kontraktet, därför kan det vara bra att använda ett hyresavtal som är upprättat av någon annan som kan regelverket. Hyr du ut möblerat är det en god idé att göra en förteckning över möbler och inventarier. Gör också en gemensam genomgång av lägenhetens skick med andrahandshyresgästen innan uthyrningen och vid avflyttningen. Har några skador uppstått däremellan ska du kräva ersättning av den du hyrt ut lägenheten till.
En kopia på upprättat hyresavtal ska bifogas din ansökan om andrahandsuthyrning för godkännande och underskrift av styrelsen.
Vid en andrahandsupplåtelse tar föreningen ut en avgift om 10% av gällande prisbasbelopp per år. Om en lägenhet upplåts under del av ett år, beräknas avgiften efter det antal kalendermånader som lägenheten är upplåten. Upplåtelse under del av kalendermånad räknas som hel månad. Avgiften betalas av bostadsrättshavare som upplåter sin lägenhet i andra hand.
Uthyrning utan styrelsens tillstånd eller tillstånd från hyresnämnden kan få stora konsekvenser för bostadsrättsägaren. Detta kan resultera i att rätten till lägenheten förverkas, alltså att medlemmen helt enkelt blir uppsagd. Detsamma gäller om tillståndet grundats på oriktiga uppgifter.
Copy Rights © 2021